Dagens unga (kvinnliga bloggare?)

Länken http://www.aftonbladet.se/punktse/natkronikan/article1235469.ab leder (eller bör leda) till en artikel publicerad av Sanna Nordin den 13 november 2007, angående hur en ung kvinnas liv i dagens samhälle enligt en specifik ung kvinnas mening kan te sig att vara (alltså ur Fröken Nordins eget perspektiv).


Hon menar att "man som ung kvinna känner sig otillräcklig på massor av olika sätt." Det kan handla om "sätt" som också en 56-årig man på Regeringskansliet, till exempel, kan vara med om; t.ex. hård konkurrens bland tjejerna (fast i mannens fall män, men i somliga mäns fall kanske också kvinnor i och för sig) i samhället, som gör att man säkert kan ställa högre och högre krav på sig själv, beroende på hur man själv är som person. Eller enligt Sanna Nordin så är det ju så det är, i varje fall för unga kvinnor i dagens samhälle. "... vem som är snyggast, vem som har snyggast kläder, och vem som får mest uppmärksamhet." Hon delar upp tjejer i två kategorier; den "tjejen som söker sig till den som är mest populär för att hon då tror att hon kommer få mera status" och " tjejen som redan från första början bestämmer sig för att hata den tjej som får mest uppmärksamhet". Vidare menar hon att det är ett tydligt tecken på osäkerhet, att "det är ganska uppenbart att den sistnämnda tjejen känner en stor konkurrens och ett enormt hot mot sig själv. Nu måste hon tävla om uppmärksamheten i stället för att ta den som en självklarhet." Ok. Jag tycker själv inte det är väldigt uppenbart dock. Hon tror att dessa höga krav som hon säger finns bland dagens unga tjejer, "kan skapas genom hur killar förväntar sig att en tjej skall vara."  Nordin hävdar vidare att man, som tjej, bygger upp en extremt stor skönhetstävling inom sig själv. För det är "ofta killar förväntar sig att tjejer ska vara utmanande."Javisst, säkert kan det skapas genom det, säkert också hos killar genom hur tjejer förväntar sig killar skall vara, säkert också inte. Det är nog ingen sjukdom, inte alla tjejer eller killar - unga som äldre - beter sig så framtvingande slentrianmässigt åt?


Nåväl! Hon "påstår absolut inte att det är sähär jämt" ... "men i många fall är det så". Är det så, Sanna, är det verkligen så i många fall? Sandra Nordin har varit flitig nog att undersöka saken - tydligen, åtminstone om man får tro vad hon skriver på sin subjektivt färgade åsiktstyckande blogg - som jag tycker är rätt så detaljerande emellanåt, som om taget direkt ur någon verklig persons eget liv...


Som liten pojke har jag högst sannolikt också reagerat liknande, så som den unga kvinnan beskriver unga kvinnors beteenden och liv i samhället. Som tonåring och vuxen kan jag väl också reagerat liknande, även om inte alltid, så åtminstone någon gång. Det är sannolikt att det är en högst individuell fallenhet som varierar mellan olika personer; och jag vågar också påstå att det varierar mellan kvinnor unga som äldre, mellan Sanna Nordin och Anna Söder, mellan Olle Pelle Pettersson och vem som annan som helst bara för att nämna en (ung?) mans namn också.


Men Sanna tycker sig kunna ha en tid för när unga kvinnor får dessa krav ställda på sig - kanske från killar, vad vet jag, inte tror jag alls att killar går omkring och vill se tjejerna i klassen klädda med urringningar och så vidare men vad vet jag; Sanna Nordin förvånas tyvärr inte längre av att höra två 12-åriga tjejer sitta och prata om att de måste banta.


Är livet för denna unga kvinna verkligen som hon själv beskriver det, så visst tror jag nog att det kan vara jobbigt att jobba som en ung kvinna, eftersom man då - tydligen - måste vara på ett visst sätt. Kanske inte jämt, men i många fall?

Är det verkligen som Sanna Nordin säger, så har ju vi barnarbete i Sverige...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0